BLOG

Citrín – vianočný drahokam šťastia pre vašu milovanú

Citrín – vianočný drahokam šťastia pre vašu milovanú

Poznáte niekoho, kto by nechcel byť šťastný? Veľa z nás hľadá šťastie v niekom či v niečom inom. A veľakrát treba šťastiu dopomôcť. Ak sa to dá cez naše ručne robené šperky, sme šťastní, že naša práca má zmysel. Okolo radosti, potešenia a šťastia však akosi viac krúži jeden vzácny drahokam s kremeňovým rodokmeňom – citrín. Tento oslnivý krásavec je oficiálnym kameňom mesiaca november. Okrem iného pomáha nájsť šťastie hlavne v sebe, a tým je skvelým tipom na vianočný darček pre milovanú osobu, ktorá túto podporu potrebuje. Ako si správne vybrať? Čítajte nás!


Prívesok Decency

Citrínový prívesok Decency zo žíteho zlata

Predstavujeme vám Prívesok Deceny. Na výrobu sme použili prírodné materiály: žíte zlato, citrín, diamant.

Pozrieť šperk


Jedinečné citrínové prstene

Vnímať silu a krásu citrínu, to je akoby v ňom ožili všetky drahokamové historky. Vedeli ste, že Európa podľahla volaniu citrínov až v 30. rokoch 20. storočia? V tom čase brusiči z nemeckého Idar-Obersteinu odoslali domov markantnú zásielku citrínov z Brazílie a Uruguaja. Tento vizionársky obchodný ťah prišiel v pravý čas, pretože výrazná stredná vrstva zatúžila po dostupných šperkoch s nádhernými žltými kameňmi. Citrín však rozhodne nebol žiadnou novinkou. Celé stáročia žiaril ako slnko na nástrojoch a šperkoch starých Egypťanov, Grékov a Rimanov, dnes ho milujú ženy, ktoré vedia, že citrín na prvý pohľad oslňuje, no neoslepuje, a tak necháva prirodzene vyniknúť charizme nositeľky.

Citrín – vianočný drahokam šťastia pre vašu milovanú

Vianočný tip Mikuš Diamonds: Prírodný citrín je pomerne vzácny, aj preto naše klenoty získavajú na nadčasovej hodnote. Sýtosť zlatistých tónov citrínu je ovplyvňovaná množstvom železitých iónov – s ich narastajúcim počtom sa farba prehlbuje. S hrejivou farbou ide ruka v ruke aj výbrus. Pri citríne ide najčastejšie o guľaté výbrusy (round brilliant) a ovály (oval), ktoré nechávajú majstrovsky vyniknúť farebnému rozptylu svetla. Toto všetko môžete dokonale pozorovať pri našom legendárnom prsteni Lagoon. „Krásne drahé kamene a dokonalý dizajn urobili z Lagoonu jednoducho legendu. A keďže chceme, aby bola stále živá, a pritom unikátna, dnes je v ponuke i Lagoon 2, ktorý veľmi úspešne nahradil svojho staršieho brata,“ konštatuje naša obchodná riaditeľka Iveta Zimková Mikušová. Za touto legendou rozhodne nezaostáva dizajnovo čistý citrínový prsteň s príznačným názvom Sunset

 

, ktorý je zaujímavý špeciálnym neviditeľným osadením kameňa. Ktorý vás oslovil viac?

Neprehliadnuteľné citrínové náušnice

Stačí osudový pohľad na jantárovú farbu prírodných citrínov v našich náušniciach a je jasné, že melanchólia nemá v ich blízkosti šancu. Či veríte alebo nie, citrín bojuje proti (jesennej) depresii a únavovom syndróme, ktoré rušia najmä ženské kruhy. Citrín je ako slnko, ktoré nevyhnutne potrebujeme k životu. V týchto dňoch sa nám ho dostáva menej, o to viac vnímajme hrejivý drahokam, ktorý je vraj ideálnym darom k 13. a 17. výročiu manželstva. Predurčuje ho k tomu jeho vysoký lesk, farebná atraktívnosť a tvrdosť (na Mohsovej stupnici mu patrí 7. miesto).

Citrín – vianočný drahokam šťastia pre vašu milovanú

Vianočný tip Mikuš Diamonds: Fakt, že sa citrín považuje za jeden z najpopulárnejších a najčastejšie predávaných žltých drahokamov vôbec, dokazuje aj naša chuť a motivácia vytvárať stále nápaditejšie skvosty. Za všetky spomeňme citrínovo-diamantové náušnice Tension, ktoré perfektne zvýraznia jemné línie krku a tváre. Pri detailnejšom skúmaní si všimnete, že  citrínové „slzy šťastia“ akoby chránili dve väčšie slzy zo 14-karátového žltého zlata. Nič nie je u nás vytvorené náhodne. Presne ako v ďalších náušničkách Tangerine, pri ktorých sme sa držali hesla: „V jednoduchosti je citrínová krása“. A tá bola taká očarujúca, že sme k nim stvorili aj harmonický prívesok Tangerine.

Očarujúce citrínové prívesky a náhrdelníky

Máte radšej šperky vynímajúce sa v dekolte? Tak vedzte, že stará legenda hovorí, že ak budete nosiť prívesok s citrínom, prekonáte problémy so slovným vyjadrovaním svojich myšlienok a citov. Akýmsi svetlom v temnote vie byť citrín aj vtedy, keď si neviete dať rady, ako doladiť svoj outfit. To bude horúcou témou najmä koncom roka, ktorý praje vianočným večierkom či silvestrovským akciám. A v prípade, že ste biznis ženy telom i dušou (aj na firemnej párty :-), čítajte ďalej. Zlatisto-medovo-jantárové spektrum farieb citrína už odpradávna priťahuje bohatstvo a prosperitu (je všeobecne známe, že obchodníci nosili v minulosti citrín pre šťastie). V mnohom sa v súčasnosti vraciame ku našim koreňom a tradíciám, tak prečo to nespraviť aj v prípade tohto slnečného drahokamu?

Citrín – vianočný drahokam šťastia pre vašu milovanú

Vianočný tip Mikuš Diamonds: Absolútna jemnosť s absolútne neprekonateľným symbolom srdca je už navždy vpečatená do decentného prívesku Flourish, ktorý vás bude doslova hriať pri srdci. Hodí sa prakticky ku všetkému, takže veľmi ľahko s ním nadobudnete pocit, že bol s vami odjakživa. A dôkaz, že priezračné zlatisté tóny citrínu dodávajú energiu na všetkých úrovniach, zas hľadajte v náhrdelníku Nália, ktorí oživuje 26 prírodných briliantov. Mimochodom, perfektne vynikne aj v kontraste s čiernym „chic“ rolákom.

Trendy citrínová súprava

Ako ste mohli vidieť, citrín je oslnivý, výrazný a dokonalý sám osebe. No ak sa jeho krása znásobí v podobe setu, niet pochýb o jeho nadčasovom charaktere. Aby to však platilo aj v praktickom zmysle slova, nezabudnite sa o citrínový šperk patrične starať. Po každom nosení ho pretrite handričkou, ktorú od nás dostanete pri kúpe každého šperku a následne ho uložte do šperkovnice tak, aby sa nedotýkal ostatných klenotov. A v prípade, že mu chcete dopriať dokonalý „refresh“, v našich klenotníctvach ponúkame špeciálne roztoky na čistenie šperkov s drahými kameňmi, s ktorými to zvládnete doma za pár minút ako od profesionála!

Citrín – vianočný drahokam šťastia pre vašu milovanú
Vianočný tip Mikuš Diamonds: Aj týmto nádherným setom Nebula, na prvý pohľad prudko elegantným, vás chceme povzbudiť k tomu, aby ste sa nebáli nosiť pravé šperky aj na bežnejšie príležitosti. Veď každý deň môže byť malým zázrakom, dôvodom na oslavu. Buďte samy sebou, hrajte sa, kombinujte, citrín „kameň hojnosti“ je na to ako stvorený. Mimochodom, Číňania ho považovali za kameň múdrosti, takže múdro spravíte, ak mu dáte tento rok šancu a urobíte tak niekoho život plnším, veselším. A možno aj ten svoj. Už nejeden rok sa rozvíja vianočný zvyk, kedy si človek dopraje darček aj sám sebe. Ako poďakovanie za všetko, čo za daný rok zvládol. Možno bude výzvou zachovať pokoj v predvianočnom zhone, no doprajte si čas na jedinečný zážitok v jednom z našich siedmich kamenných klenotníctiev. Dovoľte si fyzicky cítiť šperky, ktoré majú dušu. Najmä tie citrínové oživia vo vás oheň, dodajú sebadôveru a posilnia myšlienku byť jedinečným. Koniec-koncov práve to vám ukazuje každý jeden šperk z našej dielne, ktorý nikdy nezabúda na umenie „byť sám sebou.“ :-)