BLOG

Ametyst – kráľovský drahokam lásky a spirituality

Ametyst – kráľovský drahokam lásky a spirituality

Sú po ňom pomenované hotely, kníhkupectvá, ženské mená či cestovateľské zájazdy. Reč je o ametyste, mocnom drahokame, ktorý je oficiálnym kameňom magického mesiaca február. Jeho fialové kráľovské fluidum nesie v sebe odkaz, ktorý zaplavuje naše srdce rovnakými pocitmi ako našich drahokamových predkov pred storočiami. Vitajte v ríši ametystov!

Náušnice Nebula

Ametystové náušnice Nebula z bieleho zlata

Predstavujeme vám Ametystové náušnice Nebula. Na výrobu sme použili prírodné materiály: biele zlato, ametyst.

Pozrieť šperk

 

Legendy o ametyste

 

Pri legendách máme častokrát pocit, že všetky cesty nevedú do Ríma, ale do Grécka. Výnimkou nie je ani príbeh spojený s ametystom. V gréckych bájach totiž koluje legenda o tom, ako sa Dionýzos, boh vína, rozčertil na ľudstvo. Dôvod? Nedostatočná úcta zo strany smrteľníkov. Rozhodol sa teda, že ten, kto mu ako prvý skríži cestu, skončí v pazúroch tigra. Jeho obeťou sa malo stať krásne a nevinné dievča menom Ametyst, ktorá išla (paradoxne) vzdať úctu bohyni Artemis. Tá vedela o strašnom pláne jej „kolegu“, a tak dievčinu zachránila premenením na kamennú sochu. Dionýzos pri pohľade na éterickú sochu dievčiny nad svojím činom zaplakal a jeho fialovočervené slzy navždy zafarbili telo sochy. A tak vraj vznikol drahokam ametyst. Trošku „triezvejší“ pohľad na to mali starí Egypťania, ktorí vyrábali nielen šperky, ale i poháre z ametystu, aby sa neopili (ametyst znamená vo voľnom preklade „triezvy“.) Tí, ktorí nemali dostatok prostriedkov na kúpu ametystovej čaše, si kúsok ametystu hádzali do pohára s vínom. Uhm, doma to radšej neskúšajte. :-)

Ametyst – kráľovský drahokam lásky a spirituality
Ametystový tip od Mikuš Diamonds: Ani my nebudeme miešať ametyst s alkoholom, jediný prípustný ametystový mix je v majstrovských dielach našich klenotníkov. „Pri farebných kameňoch je možné kombinovať skutočne čokoľvek, no vždy je dobré to robiť so vkusom,“ uvádza nás do témy náš skvelý gemológ Martin Mikuš. „Niekomu sa páčia jednoduché, konzervatívne kombinácie farieb, iný zas preferuje extravagantné kúsky zložené z drahokamov všetkých možných farieb. Vkus pri výbere šperku je naozaj veľmi individuálna a osobitá záležitosť, nehovoril by som preto o nejakých pevných zásadách alebo pravidlách pri kombinácii jednotlivých farieb.“
 

Energetické účinky ametystu

 

Fešák ametyst snúbi v sebe všetko, čo očakávame. V duchovných kruhoch sa už stáročia traduje, že vnáša stabilitu a harmóniu do vzťahov. Jemná levanduľová až intenzívna fialová farba, ktorá vzniká spojením dvoch protikladných energií farieb (modrej a červenej), nasvedčuje tomu, že ametyst je akýmsi spájacím mostom medzi svetom muža a ženy. Rovnako vraj posilňuje silu vôle, schopnosť sústrediť sa a je skvelým pomocníkom pri čoraz obľúbenejšej forme relaxu – meditácii.
 


Ametyst – kráľovský drahokam lásky a spirituality
Ametystový tip od Mikuš Diamonds: Nie je náhoda, že ametyst patrí medzi najobľúbenejšie odrody kremeňa, o čom svedčia mnohopočetné šperkové variácie na ametystovú tému. Aj preto súhlasíme s tvrdením, že ametyst pôsobí ako amorov šíp, ktorý negatívnu energiu premieňa na najsilnejší cit – lásku. V našom šperkovom svete stačí na toto kúzlo jediný pohľad!
 

Ako nosiť ametyst

 

Ametyst sa, okrem iného, nazýva aj „snový drak“, pretože pomáha ľuďom pri zaspávaní a pokojnom snívaní. V tomto duchu sa zvykne vkladať pod vankúš. To by však v prípade našich ručne robených ametystových šperkov bola veľká škoda, nemyslíte? Ametyst je priam predurčený na osadenie do krásneho, priam božského šperku. Už v minulosti bol symbolom vysokého duchovného stavu, ktorý musia prijať cirkevní hodnostári. Z tohto dôvodu sa ametystové prstene stali súčasťou biskupských insígnií. A ako dostať z ametystu čo najviac? Šepká sa, že ak ho budete nosiť na receptívnej ruke (u pravákov na ľavej ruke), podporíte u seba tok energie, ak chcete jeho silné vibrácie preniesť na blízkeho, noste napríklad náramok z ametystu na projektívnej ruke (u pravákov na pravej ruke). Ďalej sa veľmi odporúča nosiť ametyst na krku tak, aby bol čo najbližšie pri srdci.

Ametyst – kráľovský drahokam lásky a spirituality
Ametystový tip od Mikuš Diamonds: Vzhľadom k variabilite rozmiestnenia farieb v kryštáloch je ametyst často brúsený tak, aby bola čo najviac podporená sýtosť jeho farby. Obľúbenými tvarmi sú oválne a guľaté ametysty. V kombinácii s diamantmi ide o neprekonateľný klenot! Ako dodáva na záver náš výkonný riaditeľ Martin Mikuš: „Ak by sme to vzali štatisticky, približne dve tretiny všetkých šperkov, ktoré vyrábame, predstavujú kombináciu diamantov a farebných drahokamov. Farby sú život a v našej klenotníckej dielni sa s nimi veľmi radi a veľmi často hráme.“