BLOG

Digitálne certifikáty GIA – QR kód namiesto papiera

Digitálne certifikáty GIA – QR kód namiesto papiera

Digitálny vek. Digitálna doba. Či dokonca digitálna revolúcia. To sú pojmy, ktoré sa viažu na dobu, v ktorej aktuálne žijeme. Dôkazom toho je aplikácia digitálnych technológií takmer v každom sektore a výnimkou nie je ani dynamický klenotnícky segment. Renomovaný americký gemologický inštitút GIA prišiel totiž s prelomovou správou, že do roku 2025 budú všetky ich certifikáty len digitálne. Ako bude vyzerať táto priekopnícka vízia v praxi?

GIA – tradícia vzdelania a vedy

Najväčšie gemologické laboratórium na svete (GIA), založené v roku 1931, je poprednou svetovou autoritou v oblasti diamantov, farebných kameňov a perál. Nie je prekvapujúce, že informáciu o digitalizácii certifikátov vypustil do sveta práve tento prestížny inštitút. Je to skutočne veľká, priam radikálna zmena, ktorá je (okrem iného) odpoveďou na volanie obchodníkov po digitalizácii. Ako vraví Pritesh Patel, senior viceprezident GIA: Komunikujeme s obchodníkmi po celom svete a viacerí z nich nás už nejaký čas žiadali, aby sme prešli na digitál. Prirodzene, časť z nich bude stále požadovať klasické papierové certifikáty, no väčšina z nich je na to pripravená.“ Celkovo však táto digitálna transformácia prinesie zjednodušené procesy pre obchodníkov, pretože nebudú musieť sledovať, uchovávať a odosielať tisíce dokumentov a s nimi súvisiacich obalov.

Digitálne certifikáty GIA – QR kód namiesto papiera

Január 2023 – digitalizácia certifikátov Diamond Dossier

I keď komplexná digitalizácia certifikátov sa viaže až k roku 2025, fakt je, že od 1.1.2023 bude GIA vydávať len v digitálnej podobe najrozšírenejší z ich certifikátov – Diamond Dossier. Ten bude obsahovať rovnaké dôveryhodné údaje len v bezpečnejšej, efektívnejšej a hlavne trvalo udržateľnej forme. Environmentálny prínos je nepopierateľný - každý rok sa týmto spôsobom ušetrí 20 ton papiera, 18,5 tony plastov a zníži sa uhlíková stopa súvisiaca s dopravou.

Digitálne certifikáty GIA – QR kód namiesto papiera

Certifikáty pre prémiové šperky

„Certifikát Diamond Dossier sa používa na drvivú väčšinu diamantov o hmotnosti do 1,00 ct, teda aj u nás je rozhodne najrozšírenejší – povedal by som, že tvorí až 90 % zo všetkých GIA certifikátov, ktoré máme v predajniach,“ vyjadruje sa k aktuálnej téme náš výkonný riaditeľ Martin Mikuš. Nedá sa poprieť, že pôjde o zmenu (najmä na konzervatívnych trhoch, čo je rozhodne aj náš prípad). „Klienti sú totiž zvyknutí štandardne požadovať papierový certifikát, no teraz dostanú len QR kód,“ dodáva Martin Mikuš. Na druhej strane tieto najžiadanejšie digitálne certifikáty môžu byť spotrebiteľovi prístupné kedykoľvek a kdekoľvek. Jediným dotykom prsta bude môcť odoslať, uložiť alebo naskenovať certifikát pomocou QR kódu.

PDF certifikát šperkov pre účely poistenia drahého kameňa

Ako sme uviedli vyššie, digitálny certifikát GIA Diamond Dossier bude čoskoro v plnej miere digitálny. Vo všeobecnosti však budú poisťovne akceptovať kópiu certifikátu GIA vo formáte PDF, takže klienti budú mať bezproblémový prístup k tomuto požadovanému dokumentu.

Digitálne certifikáty GIA – QR kód namiesto papiera

GIA APP – certifikáty na dosah ruky

Samozrejme, aby digitalizácia mohla prebehnúť úspešne, bolo nevyhnutné vytvoriť špecifickú aplikáciu GIA APP, ktorá je vytvorená pre obchodníkov aj klientov. Tá prináša modernú a hlavne aktualizovanú zákaznícku skúsenosť. Aplikácia je kompatibilná so zariadeniami Apple alebo Android. Zjednodušene povedané, k digitálnym certifikátom bude možné pristupovať naskenovaním QR kódu alebo zadaním čísla certifikátu do takzvanej online kontroly certifikátov. Tu si môžete rýchlo a pohodlne potvrdiť, že informácie vo vašom certifikáte sa zhodujú s tým, čo je archivované v databáze certifikátov GIA.

Digitálne certifikáty GIA – QR kód namiesto papiera

Digitálne certifikáty pravosti šperkov

Ďalšie benefity tohto klientsky orientovaného portálu sa týkajú aj interaktívneho sprievodcu 4C (4 základné parametre súvisiace s diamantmi), odborných článkov a skvelých videí poskytovaných inštitútom GIA. Táto šikovná appka takisto umožní spotrebiteľom prezerať, ukladať a zdieľať informácie o ich diamantoch. Po zobrazení certifikátu v aplikácii GIA si ho môžete ďalej uložiť do svojej aplikácie, stiahnuť do mobilného zariadenia ako PDF, či zdieľať ho prostredníctvom textovej správy, e-mailu alebo iného softvéru. Mimochodom, GIA tiež zvažuje, že ponúkne v budúcnosti službu, ktorá zákazníkom umožní konvertovať ich staré papierové certifikáty do nového digitálneho formátu. Bližšie informácie k tomuto dôležitému digitálnemu míľniku nájdete tu.