BLOG

Juraj Plško: Kvalita sa vám vždy vráti!

Juraj Plško: Kvalita sa vám vždy vráti!

Neviditeľný hrdina. Tak by sa dal označiť Juraj Plško, technický riaditeľ Mikuš Diamonds. Jeho pole pôsobnosti je skutočne široké. Na prvý pohľad ide o neviditeľné procesy, bez ktorých by inak nič nefungovalo. Kedy a ako však zafungovala medzi ním a ligotavým segmentom šperkov tá správna chémia? A ako môže jedno rozhodnutie zmeniť životné smerovanie človeka?

Aký je váš vzťah k Trenčínu? Ste s ním osudovo spätý rovnako ako Mikuš Diamonds?

Trenčín je moje rodné mesto, mám ho rád, prežil som tu väčšinu svojho života – s výnimkou bratislavského vysokoškolského štúdia ekonómie zameranej na finančný manažment. Popri štúdiu som však privoňal aj k novinárčine. V prílohe denníka Pravda som publikoval články zo sveta mobilných telefónov a neskôr som pracoval ako externý ekonomický redaktor Tlačovej agentúry Slovenskej republiky.

Počas jedných letných prázdnin som však mal možnosť absolvovať zaujímavú dvojmesačnú stáž v Mikuš Diamonds (vtedajší A BRILIANT), kde som sa prvýkrát stretol so šperkmi, s ich výrobou a predajom. Život plynul ďalej a po ukončení vysokej školy (v roku 2003) som dostal trvalú pracovnú ponuku v denníku Pravda. A vtedy prišla aj druhá ponuka – vrátiť sa späť do Trenčína.

Juraj Plško: Kvalita sa vám vždy vráti!

Takže ste zažili paradoxnú situáciu ako vystrihnutú z filmu. Dve rôznorodé pracovné ponuky v dvoch rôznych mestách. Čo nakoniec rozhodlo o tom, že ste vhupli do sveta šperkov?

Úprimne, bola to výzva, ktorú som po pár dňoch rozhodovania prijal. Myšlienka pracovať s komoditou ako sú šperky, hodinky, vzdelať sa v novej oblasti, starať sa o predajne a priložiť ruku k budovaniu firmy – to bol úplne iný štýl ako žurnalistika. A dodnes to považujem za správne rozhodnutie.

Začínal som, samozrejme, od piky. Na to, aby fungoval predaj, musíte veciam rozumieť. Aj preto som musel nahliadnuť „za oponu“. Moje prvé kroky putovali do výroby, následne som sa ponoril do štúdia šperkov a prírodných drahých kameňov, kde som spolupracoval s expertom na drahé kamene Martinom Mikušom, pridali sa školenia predajných zručností, školenia vo Švajčiarsku zamerané na hodinkový segment, každodenná práca s kolegyňami z predajní, s klientmi, výrobu a účtovným oddelením.

Juraj Plško: Kvalita sa vám vždy vráti!

V súčasnosti pôsobíte ako technický riaditeľ. Čo je gro vašej práce a čo vás na nej najviac baví?

Práca ma veľmi napĺňa, najmä vďaka svojej rôznorodosti. Zastrešujem technickú stránku fungovania predaja aj výroby – napríklad „pretavenie“ požiadaviek klienta pri objednávkach do elektronickej podoby, aby sme šperk mohli obratom zaradiť do výrobného procesu, osadiť prírodnými kameňmi a stihnúť všetko v rámci termínu. Veľa vecí je aj technického, zásobovacieho rázu, aby klient vždy dostal štandard, na ktorý je zvyknutý.


Všetko musí do seba zapadať. Mnohé vecí sa totiž javia ako prirodzené, ale pokiaľ ich človek nepripraví, resp. nedáva priebežne na to pozor, môžu sa nepríjemne skomplikovať. Preto je dôležité zachovať si chladnú hlavu a riešiť veci zodpovedne, čestne a kvalitne. Mám odskúšané, že takýto prístup sa vám vždy vráti.

Juraj Plško: Kvalita sa vám vždy vráti!

Okrem vyššie spomenutého riešite aj personálne otázky. Máte nejaký prototyp predajkyne, podľa ktorého vyberáte finálne kandidátky?

V prvom rade sa snažíme vybrať taký personál, ktorý bude stotožnený s filozofiou našej spoločnosti. Predávame kvalitné produkty, takže predajkyne im musia rozumieť aj po odbornej stránke a takisto mať v sebe zdravého obchodného ducha. Vedieť sa odprezentovať, ľahko komunikovať, aby sa klient cítil príjemne a komfortne, to je tiež rovnako dôležité.

Juraj Plško: Kvalita sa vám vždy vráti!

Zostaňme na poli práce. Ak by ste si mohli vybrať akúkoľvek prácu na svete, bez ohľadu na peniaze – čo by to bolo? A čo si, naopak, neviete vôbec predstaviť?

Hm, páčilo by sa mi byť profesionálny cestovateľ s rodinou, prísť do danej krajiny, skutočne spoznať miestnu kultúru, ľudí, gastronómiu a z toho prinášať cestopisy. To je taký iný, zaujímavý rozmer cestovania, a nielen pre mňa. Potešilo by to nás všetkých, aj moje dcérky, aj manželku. A akú prácu si neviem predstaviť? Všetky profesie majú niečo do seba. No určite by som nedokázal ponúkať tovar alebo služby, ktoré by nemali niečo za sebou a ktorým by som sám neveril.

Spomenuli ste dcérky. Ako vnímajú to, že pracujete v tak krásnom prostredí ako sú prírodné diamanty a drahé kamene? A ako reagujú na tento fakt vaši priatelia a známi?

I keď sú moje dcéry malé, uvedomujú si to. No možno skôr cez manželkinu šperkovnicu, kde sa prehrabávajú a dohadujú, čo ktorá zdedí. :-) Čo sa týka mojich známych, veľa z nich sa stalo našimi klientmi a myslím si, že sú spokojní.

A keďže od roku 2010 pôsobím v Slovenskom gemologickom inštitúte ako znalec v odvetví drahé kamene, klenoty a šperky, prirodzene sa pýtajú na pozadie šperkov, novinky z výstav, fungovanie diamantovej burzy, ale i praktické otázky súvisiace s daným šperkom.
Prečo sa mi na perle stalo toto? Prečo sú tie kamene také mdlé? Prečo mi vypadol kameň z prsteňa? Prečo sa mi to tu zlomilo? Teda, majú predošlú negatívnu skúsenosť v inom klenotníctve. Tu si treba uvedomiť, že šperky nekupujete každý deň a chcete mať z nich radosť dlhú dobu. Skutočná kvalita sa vám vráti aj trojnásobne.

Juraj Plško: Kvalita sa vám vždy vráti!

Aký drahý kameň máte najradšej a prečo?

Mám rád modrú farbu, preto sa mi farebne páči zafír alebo londýnsky topás. No ak by som si mal vybrať kameň, ktorý najkrajšie žiari v šperku, tak určite diamant. V spojení s pekným dizajnom ho viem skutočne oceniť.

Juraj Plško: Kvalita sa vám vždy vráti!

Trpíte chorobou z povolania – teda, sú šperky prvý tip na dar, ktorý vám napadne pri špeciálnych príležitostiach?

Šperky zvyknem darovať na narodeniny a na Vianoce, i keď pre manželku to nie je úplné prekvapenie, pretože si ich vyberá sama. No určite v istom zmysle ovplyvňujem priateľov a známych, ktorí začali šperky vnímať ako vhodný darček.

Naposledy sa mi však darovanie šperkov spájalo s krásnou a výnimočnou udalosťou. Dcérky oslavujú narodeniny v jeden deň, a pri tejto príležitosti sme im dali možnosť vybrať si náušničky. Bolo úžasné pozorovať, ako k tomu pristupovali. Staršia dcéra si vybrala jednoduchý kvetinkový model náušničiek Canopy s briliantmi. Mladšia, u ktorej sa prejavujú umelecké sklony, navrhla spolu s Ivetkou Zimkovou Mikušovou vlastný model náušničiek, kde nechala vyniknúť farebným drahým kameňom usporiadaných do tvaru kvetu. Všetci sme z toho mali nesmiernu radosť.

Juraj Plško: Kvalita sa vám vždy vráti!

Úžasné. Aké ďalšie radosti a výzvy vás v najbližšej dobe čakajú?

Taká menšia výzva je dokončiť implementáciu softvéru, ktorý nám všetkým veľmi uľahčuje každodenný pracovný chod.

Veľkou radosťou a zároveň výzvou je zas naša vlajková loď v Trenčíne, kde plánujeme presunúť výrobu, administratívu aj predajňu pod jednu strechu. Chceme byť modernou spoločnosťou, kde si klient bude môcť pozrieť ako sa šperk rodí, spolu s hmatateľnými výsledkami našej práce. Veríme, že sa nám to v blízkej budúcnosti úspešne podarí.