BLOG

Martin Mikuš: Šperky majú robiť radosť!

Martin Mikuš: Šperky majú robiť radosť!
Smerovanie klenotníctva Mikuš Diamonds – postaveného na rovnakých princípoch a hodnotách – vyústilo do rodinnej spolupráce, za ktorou stojí aj výkonný riaditeľ a expert na drahé kamene Martin Mikuš. Ak by nepracoval so šperkmi, zasvätil by život horám. Svojím spôsobom sa mu však príroda stala osudová, pretože ako vyštudovaný gemológ denne analyzuje diamanty a iné prírodné kamene, ktoré pochádzajú práve z pokladov našej Zeme.

Vráťme sa v čase. So šperkmi ste prichádzali do kontaktu už ako dieťa. Bol svet tajuplných drahých kameňov pre vás láska na prvý pohľad?

Je pravda, že vďaka rodičom, ktorí pracovali so šperkmi už v čase, keď som chodil na základnú školu, bol môj „vkus“ značne ovplyvnený. No dôležitý míľnik, ktorý určil moje ďalšie profesionálne kroky, prišiel trošku neskôr.

Ako stredoškoláka ma otec vzal so sebou do hôr v talianskych Dolomitoch, kde som sa u doc. Luigiho Costantiniho zúčastnil kurzu zameraného na identifikáciu drahých kameňov. Mojím pôvodným zámerom bolo iba pobehať po okolitých kopcoch, no už prvý deň ráno som sa zdržal v laboratóriu. Drahé kamene, ktoré som dovtedy vnímal skôr len ako otcovu prácu, no najmä ich identifikácia, odhaľovanie napodobenín a rôznych falošných materiálov ma vskutku pohltili. Môj „výlet“ v Taliansku tak skončil vlastným mikroskopom za pracovným stolom a prvým úspešne zakončením vzdelaním o drahých kameňoch.


Martin Mikuš: Šperky majú robiť radosť!

Aký drahý kameň bol vašou prvou srdcovou záležitosťou a akého favorita máte na gemologickom piedestáli dnes?

Mojou prvou srdcovkou bol drahý opál, ktorého prvé známe ložisko na svete je práve na Slovensku. A potom, samozrejme, diamant. Tomuto drahokamu som – či už v rámci štúdia, neskôr výskumu, publikačnej činnosti, ale aj obchodu – venoval rozhodne najviac času. Aj jedna z našich z ústredných myšlienok znie: Diamanty sú naša srdcová záležitosť.

A keďže sme chceli prenikať do sveta diamantov a drahých kameňov s hlbším zámerom, spolu s otcom sme v roku 2002 založili Slovenský gemologický inštitút – ktorý je dnes jedinou znaleckou organizáciou v odvetví drahých kameňov. Tešíme sa, keď výsledky našej práce dávajú zmysel, a to nielen po estetickej, ale aj kvalitatívnej stránke.


Martin Mikuš: Šperky majú robiť radosť!

Ako si máme predstaviť váš pracovný deň? Raz s nosom v odborných knihách, potom za mikroskopom?

Hm. To by bol ideálny pracovný deň. :-). Ten bežný je plný rôznorodých povinností súvisiacich s každodenným chodom firmy. Povedzme, polovica času mi potom zostáva na moju obľúbenú prácu. Tá spočíva vo výbere diamantov a farebných drahokamov, ich triedení a príprave pre výrobný proces. Ak zvýši nejaký čas, veľmi rád sa venujem štúdiu drahokamov a výskumu v našom laboratóriu. Už dlhšiu dobu pracujeme spolu so sestrou Ivetou na zaujímavom výskume zameranom na odhaľovanie syntetických a upravovaných diamantov.

Martin Mikuš: Šperky majú robiť radosť!

Máte vysnený nejaký špeciálny drahý kameň, ktorý sa už, bohužiaľ, vyťažil alebo sa ešte z nejakého dôvodu ku vám nedostal?

Ak nás niečo naozaj osloví, občas si spoločne doprajeme nejaký kameň do zbierky. Naposledy sme takto spoločne, s otcom aj so sestrou Ivetou, hľadali na najväčšom svetovom veľtrhu v Hong Kongu vzácny snehovo biely diamant. Nakoniec ten „pravý“ našla sestra a dnes je to kúsok, z ktorého mám zo všetkých drahých kameňov v našej zbierke asi najväčšiu radosť. V tomto smere mám teda aktuálne ambície naplnené, no nepochybujem, že v budúcnosti prídu ďalšie.

Martin Mikuš: Šperky majú robiť radosť!

Zostaňme ešte chvíľku v tejto téme. Ako často sa stane, že svetlo sveta uzrie nový drahokam? Ako napríklad tanzanit, ktorý nazývajú novodobo objavený modrý drahokam 20. storočia.

Objav úplne nového drahokamu, ktorého zásoby sú dostatočné na to, aby sa mohol komerčne rozšíriť, je už dnes veľmi zriedkavou záležitosťou. Z času na čas síce dôjde k objaveniu nového drahého kameňa, no jeho výskyt je obvykle taký zriedkavý, že väčšina populácie sa o ňom nikdy nedozvie. Takým príkladom je aj veľmi vzácny musgravit, objavený rovnako ako spomínaný tanzanit v roku 1967.

Martin Mikuš: Šperky majú robiť radosť!

Ako vnímate šperky? S čím všetkým sa vám spájajú a čo pre vás osobne znamenajú?

Ako muž vnímam šperky ako skvelú príležitosť spraviť radosť – osobitne mojej manželke. Každý jeden z týchto kúskov má pre nás oboch špeciálny význam. Skutočný šperk totiž nie je iba módna záležitosť. Je to ako s prístupom k umeniu. Doma máme zavesených viacero fotografií, ktoré občas s manželkou vymeníme, no aj niekoľko nádherných originálnych obrazov, ktoré sú veľmi osobnými darmi od našich najbližších. Ku nim nás viaže úplne odlišný vzťah. Vyjadrenie blízkeho človeka, spomienky, spoločné chvíle. To sú krásne a autentické atribúty, ktoré chceme vždy spájať aj s našimi ručne robenými šperkmi.