BLOG

Otvorenie klenotníctva v Klenotníckom dome v Trenčíne!

Otvorenie klenotníctva v Klenotníckom dome v Trenčíne!

S myšlienkou na unikátny Klenotnícky dom, ktorý by bol našou jedinečnou vlajkovou loďou, sme sa pohrávali najmenej posledné desaťročie. Splniť si sen takéhoto rozsahu, a zhmotniť tak podstatu i filozofiu našich ručne robených šperkov, sa podarilo v uplynulom roku. A to v historickom centre Trenčína, kde sa odvíja náš rodinný aj pracovný príbeh. V tomto epickom a históriou nabitom priestore sofistikovane prepájame remeselnú výrobu, gemologické laboratórium, administratívu a dnešným dňom aj klenotníctvo pod jednou strechou. „Tešíme sa, že týmto krokom vdychujeme život späť do centra mesta, tam, kde malo zlatnícke remeslo vždy svoje čestné miesto,“ konštatuje gemológ a výkonný riaditeľ Mikuš Diamonds, Martin Mikuš.

Otvorenie klenotníctva v Klenotníckom dome v Trenčíne!

Oživenie zlatníckej tradície v Trenčíne

Ak by ste nakukli do trenčianskej zlatej histórie, určite vás zaujme fakt, že zlatníctvo/šperkárstvo malo v Trenčíne skutočne nadštandardné zastúpenie už v stredoveku, a to kvôli koncentrácii politických a spoločenských elít. „Poctivý cech trenčanský“, „poctivý cech zlatnícky“, aj takéto slovné spojenia sa spájali so statusom trenčianskych zlatníkov. Dnes pociťujeme hrdosť aj radosť, že môžeme pokračovať v tomto prvotriednom štatúte. „Nie sme veľkoproducent, chceme vyrábať unikátne šperky ako po remeselnej, tak i materiálovej stránke, poskytovať kvalitný servis a mať spoločnosť pod našou kontrolou. Dali sme jej naše meno, lebo za ňou skutočne stojíme,“ vysvetľuje dizajnérka a obchodná riaditeľka Iveta Zimková Mikušová. Celé toto vnímanie spoločnosti sa, prirodzene, odráža i novom trenčianskom sídle na Mierovom námestí 40, ktoré príťažlivo „sobáši“ históriu s modernou.

Otvorenie klenotníctva v Klenotníckom dome v Trenčíne!

Klenotníctvo so showroomom

Čo to v praxi znamená? „Berúc do úvahy architektonické stvárnenie tejto budovy, vskutku úžasná je terasa navrchu, ktorá je výrezom v streche a odkiaľ je výhľad už len na dominantný Trenčiansky hrad. Veľkú radosť nám robí aj citlivo recyklovaný nábytok v interiéri, ktorý bol predtým súčasťou viac ako storočného krovu a starých trámov budovy. Rovnako osobitý je aj priestor klenotníckej výroby, kde sme sa vrátili ku konceptu troch historických kastlových okien, nehovoriac o jedinečnom klenotníckom showroome, ktorý má, samozrejme, atribúty modernej predajne, avšak s pôvodnými klenbami zo 16. – 1. pol. 17. storočia,“ hrdo vymenúva detaily domu Martin Mikuš.

Otvorenie klenotníctva v Klenotníckom dome v Trenčíne!

Dejiny Klenotníckeho domu sú dejinami Slovenska

„Veľmi sa tešíme, že sme celej budove vdýchli nový potenciál a nešli sme ľahšou cestou modernej stavby, i keď by nám to veľakrát ušetrilo značné komplikácie,“ usmieva sa I. Zimková Mikušová. Ako národná kultúrna pamiatka má budova svoje špecifiká, no na druhej strane veľmi zaujímavú a bohatú históriu, ktorá vytvára nezameniteľný „genius loci“ tohto miesta. Dom zažil stredovek, v novoveku bol majetkom bohatých mešťanov. Svoje zlaté obdobie zažil okolo roku 1900, kedy patril k najkrajším obchodom nielen v Trenčíne, ale údajne v celej Trenčianskej župe. Príbeh domu je skrátka jedinečný ako osud človeka! Významnú životnú aj historickú kapitolu rozvinul v tomto priestore šikovný „knihár“ Leopold Gansel, ktorý tu na konci 19. storočia prevádzkoval tlačiareň a predajňu kníh, tlačí i litografií. 

Otvorenie klenotníctva v Klenotníckom dome v Trenčíne!
„Pri rekonštrukcii sme spolu s hlavným architektom Borisom Oprchalom dbali nielen na veci, ktoré majú splniť náš primárny klenotnícky účel, no do úvahy sme brali práve fakt, že na tomto mieste sídlila najstaršia moderná tlačiareň v Trenčíne,“ ozrejmuje Martin Mikuš a hneď dodáva, „do dnešného dňa sa nám podarilo získať niekoľko historických pohľadníc a dokumentov, ktoré tu boli vytlačené a dokumentujú život v Trenčíne pred 120 rokmi. Radi by sme i tejto skutočnosti venovali priestor a umelecky odprezentovali kus dôležitej histórie spojenej s týmto jedinečným miestom.“ 

Magické súradnice vlajkovej lode

Pojem jedinečné miesto právom patrí tejto nadčasovej stavbe hlavne pre jej poetické umiestnenie s dôležitým praktickým faktorom. „I keď sa náš Klenotnícky dom nachádza v centre Trenčína, pod hradom Matúša Čáka Trenčianskeho, klienti tu napodiv veľmi ľahko zaparkujú, keďže máme vyhradené parkovacie miesta v tesnej blízkosti budovy,“ nadšene hovorí Iveta Zimková Mikušová. Rovnaké nadšenie je v jej hlase cítiť, keď spomenie spolupatričnosť kolegov v uplynulých rokoch, ktoré poznačila pandémia ochorenia COVID-19. V tom čase, počas vrcholenia rekonštrukcie, niekoľko týždňov na stavbe pracovali aj naši klenotnícki majstri z výroby. Doslova vymenili zlatnícke náradie za stavbárske náčinie a pustili sa do prác, ktoré boli v našich silách. Toto boli momenty, na ktoré nikdy nezabudneme!“

Otvorenie klenotníctva v Klenotníckom dome v Trenčíne!

Kráľovský zážitok pre náročných

Naším cieľom je, okrem iného, prilákať k nám ľudí aj z iných miest. Prečo by sme nemohli byť jedným z „high-lightov“ pri návšteve Trenčína? Túžime totiž po tom, aby si zákazník neodnášal len vysnívaný šperk, ale aj nezabudnuteľný pocit v citlivo prerobených priestoroch, ktoré majú dušu. Ako naše šperky. Určite chceme vyťažiť potenciál z toho, že na jednom mieste kumulujeme všetky centrálne súkolia Mikuš Diamonds, takže klienti sa môžu v budúcnosti tešiť na zaujímavé zážitkové eventy, ktoré dovolia nahliadnuť doslova za oponu a skutočne tak porozumieť tomu, čo si od nás kupujú,“ konštatuje I. Zimková Mikušová.

Otvorenie klenotníctva v Klenotníckom dome v Trenčíne!

Klenotnícky dom ako odkaz aj pre ďalšie generácie

Je vskutku fascinujúce, aké silné príbehy a poctivé remeselné kumšty sa odohrávali na tomto historickom mieste, a ešte fascinujúcejšie je, že práve tu, v tejto chvíli, vznikajú nové príbehy pre nás, pre vás, pre ďalšie generácie. Slovami Martina Mikuša: „Tým, že vraciame klenotnícku výrobu späť do centra mesta, vraciame aj mestu to, čo mu právom historicky patrí. Inak povedané, keby sme neplánovali náš Klenotnícky dom v dlhodobom horizonte, tak by to nedávalo zmysel. Tak, ako sme tu pre našich klientov už vyše 20 rokov, tak tu chceme byť pre nich aj v budúcnosti ako spoľahlivý rodinný klenotník.“ Tešíme sa na vás!