BLOG

Vierka Škorcová: „3D vizualizácia vám pomôže k vysnívanému šperku“

Vierka Škorcová: „3D vizualizácia vám pomôže k vysnívanému šperku“

Otec zlatník. Mama zlatníčka. Hádajte, v akej profesii sa rozvíjala naša šikovná kolegyňa Vierka Škorcová? Áno, istý čas pôsobila vo výrobe šperkov, no neskôr zakotvila na pozícii, ktorá spočíva v autentickej vizualizácii šperkov. Špecifické priania, zákazky, všetko, čo si (ne)viete predstaviť a chcete v ďalšom kroku uskutočniť, to všetko vám vie splniť v dokonalej 3D rovine práve Vierka. Uvidieť svoj vysnívaný šperk ešte predtým, ako nadobudne finálnu fyzickú podobu, posúva váš vzťah k nemu na úplne inú úroveň. 

Presuňme sa do obdobia, keď ste začínali v klenotníckej výrobe Mikuš Diamonds. Myslíte si, že vás lákala táto práca hlavne vďaka rodičom, alebo veríte na cesty osudu, ktoré by vás sem skôr či neskôr zaviali?

Pravdupovediac, vždy som túžila byť učiteľkou v materskej škôlke, no tým, že prakticky celá rodina má zlatnícke remeslo, tak si to ku mne akosi prirodzene našlo cestu. Po Strednej priemyselnej škole odevnej v Trenčíne som išla na vysokú školu, ktorá mi však svojím zameraním vôbec nevyhovovala, takže som začala robiť vo výrobe šperky. Asi som to mala niekde v krvi, vždy som túžila vyrábať niečo  rukami, rada pečiem, šijem, takže práca so šperkmi ma nesmierne bavila. Zažila som tu 8 obohacujúcich rokov, potom prišla materská dovolenka a po nej rozhodovanie, či sa vrátim, alebo skúsim niečo iné. V tom období prišiel za mnou Martin Mikuš (pozn. red. výkonný riaditeľ Mikuš Diamonds), s tým, či by som nemala záujem robiť v 3D programe vizualizáciu šperkov. Úprimne, bála som sa tejto ponuky. O tomto obore som nemala nič naštudované, chýbali mi akékoľvek predchádzajúce skúsenosti, no dôvera, ktorú do mňa vložil, mi dodala odvahu, že to zvládnem! A v súčasnosti je to 8 rokov, čo sa venujem iba tomu!

Vierka Škorcová: „3D vizualizácia vám pomôže k vysnívanému šperku“

Začiatky na akejkoľvek pozícii bývajú náročné. Ako to prebiehalo u vás?

Samozrejme som išla na pár dňové školenie do Čiech, navyše som mala kamarátku z fachu, ktorá mi vedela ochotne poradiť. No hlavne som veľa skúšala, kreslila, na to všetko som mala istú časovú lehotu, pretože by to nešlo zo dňa na deň. Človek si nevie predstaviť, čo všetko je za tým, kým to reálne nezačne robiť. Ten 3D program je náročný. Predstaviť si robiť v troch rovinách je niečo iné, ako keď kreslíte na papier. I keď nemám výtvarné nadanie, po ktorom som vždy túžila, v tom programe sa mi to istým spôsobom splnilo.

 

Prechádza 3D program aj nejakými povinnými updatami, musíte sa naďalej školiť, alebo to všetko spočíva v množstve reálnych zákaziek, ktoré generujú praktické skúsenosti?


Určite najviac zaváži prax. Ten princíp je totiž rovnaký vo všetkých 3D programoch, či už je to segment nábytku alebo šperkov. V našom programe sa akurát pozmenili ikonky, ale stále robím v tom istom. Páči sa mi, že Mikušovci vždy radšej zainvestujú do kvalitnejších vecí, a teda nielen v mojom prípade, ale aj v ich vlastnom gemologickom laboratóriu.

Vierka Škorcová: „3D vizualizácia vám pomôže k vysnívanému šperku“

Pre koho je 3D vizualizácia šperkov primárne určená?

Jednoznačne pre tých klientov, ktorí prídu s niečím náročným, špecifickým. Tam nastupuje 3D program, v ktorom ide, dovolím si tvrdiť, prakticky všetko. I keď som zažila veci, pri ktorých som sa poriadne zapotila, zatiaľ som zvládla urobiť všetko.


V čom si myslíte, že je vaša práca jedinečná a prečo je potrebná práve v šperkovom segmente?

Mnohí klienti sú nároční, čo považujem za pozitívum, aj z hľadiska môjho profesijného rastu. No bolo by fajn, keby aj „bežný“ klient chcel vidieť svoj šperk ešte predtým, ako sa zhmotní. Vidieť to v rôznych rovinách, pohľadoch a uhloch je úplne iný zážitok. Benefitom je, že nemusí byť vo finále sklamaný, ak nie je niečo podľa jeho predstáv. Každý totiž vnímame veci inak, najmä, ak chce klient šperk, ktorý je modifikovaný z 3-4 modelov šperkov. V jeho hlave sa to môže vyskladať inak, ako v realite, kedy sa s tým nemusí stotožniť. V tomto vidím veľkú pridanú hodnotu mojej práce.

Vierka Škorcová: „3D vizualizácia vám pomôže k vysnívanému šperku“

Nie sú v tomto smere nápomocné práve predajkyne, ktoré môžu, na základe dlhoročných skúseností, klienta usmerniť ešte v klenotníctvach?

Presne tak. Všetky dámy sú veľmi šikovné, ešte na predajni sa snažia klientovi detailne vysvetliť celú problematiku, povedať úprimne, ak tam niečo nebude sedieť. Veľakrát totiž ľudia nevedia, čo nás technicky pustí. Napríklad, keď je daný kameň veľký a sú tam maličké krapne, alebo ide o korunku, kde je drahokamneuchytený“. Preto je lepšie, keď sa na to cez 3D vizualizáciu detailne pozrieme a poskytneme mu návrh, kde bude daný kameň lepšie a trvácnejšie uchytený. No záverečné slovo má klient. Mne už potom príde konkrétna zákazka s presnými parametrami. Celý proces teda komunikujem priamo s výrobou, najmä s top zlatníkom Ľubomírom Michálikom, a konkrétnou predajňou, ktorá mi poskytuje aj spätnú väzbu od klienta. S klientom do kontaktu neprichádzam.


To znamená, že nemôžete zasahovať do 3D vizualizácie svojimi postrehmi, nápadmi, skúsenosťami a musíte pracovať presne podľa zadania klienta?

Ak mám konkrétne parametre od klienta, návrh, fotku, vzorku, nemôžem si dovoliť nejaké svoje návrhy či zlepšenia, zvlášť, ak je to všetko technicky možné spraviť. Takéto podklady sú síce najlepšie, lebo presne viem, z čoho vychádzam, no musím to dodržať na 100-percent a nie je tam priestor na nejakú moju invenciu. S Ivetkou Zimkovou Mikušovou (pozn. red. obchodná riaditeľka a dizajnérka Mikuš Diamonds) máme však taký vzťah, že keď mi niečo v rámci návrhu šperku pošle, môžem tam dať aj svoj náhľad, niečo dokresliť a podobne.


A koľko zmien, respektíve variantov 3D vizualizácie môžete klientovi poskytnúť v rámci jednej zákazky?

Klient si môže dvakrát zažiadať zmenu na konkrétnom návrhu. V prípade, že mu to nestačí, musí si zaplatiť odznova celú vizualizáciu. Osobne si myslím, že je takýto postup správny, pretože si človek viac premyslí, čo tam skutočne túži zapracovať.

Vierka Škorcová: „3D vizualizácia vám pomôže k vysnívanému šperku“

Je úžasné, že dizajn šperkov vychádza z túžob našich klientov. Mení sa vôbec vkus Slovákov, inými slovami, sú v zadaniach viac uvoľnenejší, odvážnejší, extravagantnejší, alebo práve naopak?

Áno, veľakrát sa stane, že som pozitívne prekvapená z toho, kde „to“ daný klient našiel. Ide napríklad o zaujímavé korunky či nápadité riešenia šín. Nie je to už také upäté ako kedysi a skutočne si klient vie veľmi jasne povedať, čo chce. Vždy sa snažíme preňho spraviť maximum.


Viete zovšeobecniť, pri akých typoch šperkov si zákazníci najčastejšie dávajú robiť 3D vizuálny návrh šperku?

Hm, asi najviac robím prstene – zásnubné alebo s rôznymi farebnými kameňmi, a potom v tesnom závese idú náušnice. Niekedy sa dokonca stane, že človek daruje fotku z vizualizácie, keď sa to nestihne reálne vyrobiť. V každom prípade termíny sú pre nás posvätné a vždy robíme všetko pre to, aby bol šperk dodaný načas, avšak nie vždy je to v našej réžii. Do procesu vstupujú rôzne externé faktory alebo skutočnosť, že zákazka príde na poslednú chvíľu a nie je reálne ju stihnúť. Preto treba myslieť na to, že ak chcete šperk na zákazku stihnúť do Vianoc, je potrebné zadať objednávku „Ježiškovi“ v Mikuš Diamonds prakticky už v tomto období. Takto sa budete môcť sústrediť na ďalšie veci okolo Vianoc a obídu vás last-minute nákupy, kde nemusíte vždy nájsť to, čo hľadáte.

Vierka Škorcová: „3D vizualizácia vám pomôže k vysnívanému šperku“

V Mikuš Diamonds nemáme štandardnú kolekciu pánskych šperkov, a práve preto sú všetky pánske šperky robené na mieru. Po čom muži túžia?

Áno, v prípade šperkov pre pánov je 3D vizualizácia skutočným prínosom. Napríklad, ak ide o prsteň s iniciálami, kde každé písmeno môže byť vizuálne iné. Konkrétny návrh mu pomôže predstaviť si to v celku, a zvoliť prípadne iný typ písma, jeho usporiadanie (a to sa týka aj umiestnenia zvolených diamantov či iných drahých kameňov). Vždy sa poteším, keď si chce dopriať personalizovaný šperk samotný klient, no milé je, ak ide o darček od ženy pre muža alebo ak chcú takto potešiť svojho syna rodičia pri výnimočnej príležitosti. Pre mužov inak najčastejšie robíme prstene s erbami, pečatné prstene či manžetové gombíky. Fantázii sa však hranice nekladú, takže radi sa pohráme s akýmkoľvek osobným prianím.

Vierka Škorcová: „3D vizualizácia vám pomôže k vysnívanému šperku“

A čo by ste poradili bezradným mužom (najmä s blížiacim sa vianočným obdobím), ktorí chcú dopriať svojim polovičkám niečo jedinečné, no nevedia sa rozhodnúť pre finálny šperk?

Určite by som vychádzala z toho, aké má daná žena záujmy, ako je nastavená, či je športový typ alebo elegantný. Je to skutočne veľmi individuálne, no v Mikuš Diamonds máme 15 rôznorodých kolekcií šperkov, takže skutočne si tam každý nájde to svoje. A keby nie, vieme pomôcť prostredníctvom spomínanej 3D vizualizácie a následnej realizácie šperku na mieru.

Mimochodom, spomeniete si v tomto smere na svoju najväčšiu výzvu?

Veľmi presne, mám to totiž čerstvo v pamäti. Išlo o náročnú zákazku na mieru – prívesok prilby pre známeho slovenského hokejistu. V tomto prípade som mala požičaný skutočný skelet jeho prilby, lebo predsa je iné, keď to človek vidí na fotke a iné, keď to drží reálne v ruke. Bola to obrovská výzva a som poctená, že som mohla vizualizovať aj takúto špecialitku. Skutočne musím povedať, že sa to fantasticky podarilo!

Vierka Škorcová: „3D vizualizácia vám pomôže k vysnívanému šperku“

Ako postupujete v prípade takýchto ťažkých zákaziek? Čakáte na inšpiráciu, spoliehate sa na nejaké osvedčené rituály, postupy, alebo si k tomu jednoducho sadnete a skúšate?

Niektoré zákazky trvajú fakt veľmi dlho. Každý šperk je iný. Niekedy prídu atypické veci a potrápim sa (ako napríklad pri spomínanom prívesku pre športovca), no fakt je, že sa musím dopracovať k danému výsledku. Inokedy mám presnú cestu a hneď viem, ako na to. Čo sa mi však viackrát potvrdilo, jednoduché veci sú najťažšie. Veľakrát som robila prstene, ktoré vyzerali ľahko a „zradili ma“. V každom prípade si sadnem a skúšam, snažím sa to všetko rozobrať v hlave. Ísť do hĺbky a v mnohých prípadoch vyrobiť niečo v podstate z ničoho. Čo je zaujímavé, každý človek v tomto 3D programe robí inak. Každý tam dáva to svoje. Za obrovskú výhodu však považujem to, že som 8 rokov robila vo výrobe šperkov, nezačínala som v tomto segmente od piky a mnohokrát som sa zvykla radiť priamo s otcom. Keď urobím niečo ťažké, málokto si vie predstaviť, čo je za tým. Otec tomu rozumie okamžite. Aj bez slov.

Vierka Škorcová: „3D vizualizácia vám pomôže k vysnívanému šperku“

Váš otec je klenotnícky majster Augustín Hôrka, ktorý je spätý s Mikuš Diamonds prakticky celý pracovný život a nedávno zhmotnil aj dokonalú repliku uhorskej kráľovskej koruny. Vyrobil niekedy aj vám šperk na mieru?

Ono je to krásna predstava, lenže ja som šperky nikdy extra neriešila, som skôr športový typ. Ako sa hovorí, „obuvníkove deti chodia bosé“ (smiech). Otec mi však vyrobil krásnu misku z dreva. Z materiálu tiež krásneho, prírodného a trvácneho. Inak ani moja mama moc šperky nenosila. Asi máme toho materiálu dosť v práci. Ak by mi však chcel otec niečo darovať zo sveta šperkov, určite by to bol klenot s opálom, ktorý je jeho srdcovkou.

Vierka Škorcová: „3D vizualizácia vám pomôže k vysnívanému šperku“

To, že šperky nenosíte, neznamená, že sa vám nepáčia, však? Rukami vám prejde množstvo krásnych kúskov z dielne Mikuš Diamonds. Viete vypichnúť svoje najväčšie srdcovky?

Jednoznačne najviac inklinujem ku šperkom s jednoduchými šínami a krapničkami, no rovnako ma zaujmú nadčasové kúsky s dominantným drahým kameňom. Milujem smaragdy, konkrétne v prsteni Etnav náušniciach Atlantis. Takisto sa mi veľmi páčia zafírové prstene, no v jednoduchých líniách. Chladnou ma nenechal ani dokonalý akvamarínový prsteň Pellerine. A trošku iný štýl, no pre mňa rovnako krásny, stelesňuje diamantový zásnubný prsteň Mia. Ten je (nie náhodou) jeden z desiatich aktuálnych Top trendov 2021/2022.

Vierka Škorcová: „3D vizualizácia vám pomôže k vysnívanému šperku“

Spomenuli ste aktuálne trendy, no čo tie budúce? Trošku futuristická otázka, ako si myslíte, že bude vyzerať budúcnosť šperkov?

Podľa mňa tam nadčasovosť vždy bude, no možno sa vráti niečo z minulosti. Dá sa ňou stále pekne inšpirovať. Nie všetky veci boli totiž v danom období prezdobené, veľa z toho je stále nositeľných. Tu mi napadá ikonický perlový prsteň La Luna, ktorý pred rokmi navrhol môj otec a je stále „in“. Osobne sa mi páči vizuálna čistota v šperkoch. V jednoduchosti je krása. A možno aj budúcnosť.

Vierka Škorcová: „3D vizualizácia vám pomôže k vysnívanému šperku“

Aby sme neostali iba v pracovnej rovine, prezradíte nám, ako si dobíjate baterky? Čo najradšej robíte, keď netvoríte?

Mám tri dcérky, takže voľný čas trávim hlavne s nimi. Na kajakoch, bicykloch, korčuliach, radi spolu pečieme torty a kysnuté koláče. „Vybehať“ to chodíme do prírody, kde nám robí spoločnosť aj náš psík. A v zime som sa otužovala, na to som skutočne hrdá, pretože som prekonala samu seba. Tak ako pred 8 rokmi, keď som kývla na príležitosť, ktorú mi ponúkol Martin Mikuš. Vďaka tomu som mohla vizualizovať veľa krásnych šperkov, ktoré sú súčasťou jedinečných rodinných príbehov. A možno ten najbližší bude práve váš. :-)