BLOG

I. Zimková Mikušová: Chceme byť rodinným klenotníkom!

I. Zimková Mikušová: Chceme byť rodinným klenotníkom!
Knihy o drahých kameňoch čítala už od detstva, počas letných prázdnin pomáhala rodičom na predajniach vtedajšieho klenotníctva Briliant, a aj keď vyštudovala právo, kroky osudu ju opäť zaviedli do rodinnej firmy, kde, ako sama hovorí: „V Mikuš Diamonds máme nadštandardné rodinné i pracovné vzťahy, robím prácu, ktorá je mojou vášňou a robí ľuďom radosť“.

Máte za sebou viaceré odborné zahraničné štúdiá. V Indii ste študovali i dizajn šperkov, no primárne pôsobíte ako obchodná riaditeľka. Baví vás prepájať tieto dve pracovné oblasti?

Áno, baví. Široké obzory sú pre mňa pozitívum. Navrhujem niektoré šperky, no za dizajnom šperkov stojí veľa iných ľudí z našej spoločnosti, ako aj externí dizajnéri zo zahraničia. Ako obchodná riaditeľka riešim tovarový obsah našich klenotníctiev i každodenné fungovanie spoločnosti. Snažím sa počúvať naše predajkyne a zároveň zvažovať priority, aby sme boli s produktami komplexne spokojní. Nie sme gigant so zahraničným kapitálom, ktorý chrlí šperky „na počkanie“. Sme slovenská rodinná spoločnosť s tradíciou, ktorú vidieť v každom stupni od výroby až po predaj. Budujeme pomalšie, ale o to pevnejšie. Ako hovorí môj otec, za každým šperkom je príbeh.

I. Zimková Mikušová: Chceme byť rodinným klenotníkom!

Menia sa výrazne trendy v šperkoch? A čo je, naopak, nadčasové bez ohľadu na storočie?

Šperky nie sú bižutéria. Trendy sa, samozrejme, menia, ale pomalšie. Prejavuje sa to vo farbách zlata či pri farebných kameňoch, no v šperkoch sú dámy určite vyhranenejšie a stálejšie ako napríklad v oblečení. Preto sa snažíme skĺbiť kolekcie nadčasových šperkov aj aktuálnych módnych kúskov. Osobitou kategóriou a srdcovkou sú prémiové dizajnové šperky. Práve vďaka nim máme zákazníčky, ktoré sa pravidelne vracajú, pretože snívajú o niečom výnimočnom. Dôležité je kvalitné spracovanie, krása, správny výber diamantov a prírodných kameňov. Keď skĺbite tieto faktory a majster klenotník to spracuje do umeleckého diela, takýmto šperkom sa môže pýšiť i vaša vnučka o 50 či 100 rokov.

I. Zimková Mikušová: Chceme byť rodinným klenotníkom!

Aké šperky máte vy osobne najradšej? Čo je vašou srdcovou záležitosťou?

Sú to práve spomínané šperky s príbehom – môj snubný prsteň, obrúčky Georgia, opálové náušnice Lily na výročie od môjho manžela, či krásna a jednoduchá súprava so zlatým berylom, ktorú som dostala od rodičov pred desiatimi rokmi. Všeobecne mám najradšej šperky s jednoduchým dizajnom, kde vyniká farebný kameň alebo diamant. To je v súlade s mojou osobnosťou. A presne o to ide! Každý šperk rezonuje na žene inak, musí si, obrazne povedané, nájsť svoju dušu, a v tom je to čaro. Aj preto je naša ponuka štýlovo rôznorodá.

I. Zimková Mikušová: Chceme byť rodinným klenotníkom!

Blíži sa Valentín a čoskoro čas svadieb. Rozmeňme si na drobné silnú kategóriu zásnubných prsteňov a obrúčok.

Trendom v zásnubných prsteňoch je aktuálne kolekcia Illusion Line – viacero malých diamantov zosúladených tak, že efekt “veľkého diamantu” je priam dokonalý. Za príjemnú cenu tak vieme žene splniť sen o veľkom diamantovom prsteni. Rozvíjajúcim trendom sú i zásnubné prstene s farebnými kameňmi ako zafír, akvamarín či turmalín. No nesmrteľnou klasikou sú a podľa mňa i naďalej budú diamantové solitéry. Čo sa týka obrúčok, okázalé kombinácie sú skôr v úzadí, zákazníci u nás v poslednom roku stavili na nadčasovosť. Uvedomujú si, že je to šperk, ktorý budú nosiť celý život. A s benefitmi, ktoré ponúkame, je skutočne postarané o šperky do konca života.

I. Zimková Mikušová: Chceme byť rodinným klenotníkom!


Môžete prezradiť, aké sú vaše ďalšie vízie do budúcnosti?

V marci plánujeme otvoriť nové klenotníctvo Mikuš Diamonds v Trnave. A rovnako veríme, že sa nám v tomto roku podarí začať budovať našu vlajkovú loď s prepojením výroby, administratívy a klenotníctva v historickom centre Trenčína, ku ktorému sa priamo viaže náš príbeh. Zaslúžia si to aj budúce generácie.

Záverom – vyjadrite Mikuš Diamonds jedným slovom…

Môžem troma? Váš rodinný klenotník. :-)